در سالهای اخیر حوزه دیجیتال مارکتینگ بصورت گسترده در بین کسب و کارها رونق بسیاری پیدا کردهاست. همانطور که میدانید بسیاری از شرکتهای بزرگ از بازاریابی دیجیتالی یا دیجیتال مارکتینگ جهت رشد، برند سازی و افزایش فروش خود در تجارت آنلاین استفادهمیکنند. ما در رویا وردپرس که در عرصه راهاندازی کسب و کارهای اینترنتی در حال فعالیت هستیم؛ شاهدیم بسیاری از افراد مختلف در جامعه از آشنایی با مدلهای دیجیتال مارکتینگ در جهت کسب درآمد اینترنتی استفادهمیکنند.
آنچه در این مطلب میخوانید:
آشنایی با مدلهای مختلف دیجیتال مارکتینگ (بازاریابی دیجیتال)
در یک دهه گذشته دیجیتال مارکتینگ به بخشی ضروری در استراتژی کلی بازاریابی کسب و کارها تبدیل شده است. بازاریابی دیجیتال به کسب و کارها این امکان را داده است که پیام های خود را به مخاطبان مشخص برسانند. همچنین می توانند افرادی را که به محصول یا خدمات آنها علاقمند هستند، به صورت مستقیم بازاریابی کنند. دیجیتال مارکتینگ در برگیرنده طیف گسترده ای از استراتژی های بازاریابی و تکنولوژی برای دسترسی به مشتریان به صورت آنلاین است.
به نظر می رسد که دیجیتال مارکتینگ یک دنیای جدید است. در واقع دیجیتال مارکتینگ مبتنی بر قواعد سنتی بازاریابی است اما هم نیازمند دانش بنیادین بازاریابی است و هم دانش تکنیکال که متاسفانه دانش آکادمیک آن هنور در ایران جایگاهی ندارد.
رسانه های سنتی روش خوبی برای دسترسی به طیف گسترده ای از مشتریان هستند. در حالیکه دیجیتال مارکتینگ قابلیت دسترسی به مخاطبان خیلی خاص را فراهم می کند. امروزه در جهت برندسازی و ایجاد بازار جدید از طریق تجارت الکترونیک، مدلهای دیجیتال مارکتینگ است که طیف عظیمی از اقشار مختلف جامعه را شامل میشود.
انواع مدل های بازاریابی دیجیتالی
- SEO یا بهینه سازی موتورهای جستجو
- SEM یا بازاریابی توسط موتورهای جستجو
- تبلیغات کلیکی یا پرداخت به ازای کلیک (PPC)
- Content Marketing یا بازاریابی محتوا
- Copywriting یا کپی رایتینگ
- Email Marketing یا بازاریابی ایمیلی
- SMS Marketing یا بازاریابی پیامکی
- Video Marketing یا بازاریابی ویدئویی
- Social Media Marketing یا بازاریابی شبکههای اجتماعی
- Inbound Marketing یا بازاریابی درونگرا
- Influencer Marketing یا اینفلوئنسر مارکتینگ
- Mobile Marketing یا بازاریابی موبایلی
- Digital Viral Marketing یا بازاریابی ویروسی
- Affiliate Marketing یا بازاریابی وابسته
بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) در دیجیتال مارکتینگ
کلمهی SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization است که میتوان آن را به بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو ترجمه کرد. البته خود سئو هم در فارسی بسیار رایج شده و حتی گاهی ترکیبهای اضافی و توصیفی و عبارات فعلی (مانند بهبود سئو، سئو کردن، سئو سازی) را نیز با آن میسازند و بهکار میبرند.
هدف روش های سئو این است که هنگام جستجوی کاربران در گوگل و سایر موتورهای جستجو، این موتورها رتبهی بهتری را به مقالهها و محتوای یک سایت اختصاص دهند. همچنین از طریق SEO دستیابی به کلمات کلیدی هدف میسر میشود که میبایست دانش آن را فرا گرفت.
طبق گزارشی که وبسایت ماز (MOZ) ، یک وبسایت پیشرو در نرم افزار های سئو، ارائه می دهد، سئو در بر گیرنده موارد زیادی است. شامل کلماتی که در صفحات وبسایت شما قرار دارد، نحوه لینک دهی سایر سایت ها به سایت شما و ساختار وبسایت شما.

بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) در دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی توسط موتورهای جستجو (SEM) یکی از مدلهای دیجیتال مارکتینگ
اگر شما بودجهای را به موتورهای جستجو اختصاص میدهید تا از طریق تبلیغ در صفحات آنها (یا هر شیوهی دیگری که موتورهای جستجو به شما پیشنهاد میدهند) ترافیک کاربران را به وب سایت یا پلتفرم آنلاین خود هدایت کنید، عملاً وارد حوزهی بازاریابی موتورهای جستجو یا Search Engine Marketing یا SEM شدهاید.
SEM میتواند از یک ابزار بازاریابی به یکی از انواع بازاریابی و حتی به استراتژی بازاریابی شما تبدیل شود.
اینکه کدام سطح از SEM را انتخاب میکنید، به شرایط و نیاز شما بازمیگردد:
- اگر شما فقط یک صفحهی ساده در فضای وب داشته باشید و با تبلیغ در موتورهای جستجو، مخاطبان را به آنجا هدایت کنید، عملاً SEM برای شما یک ابزار ساده است (البته این استفاده ایرادی هم ندارد و میتواند سودآور و کاملاً منطقی و مفید هم باشد).
- اما اگر شما بخواهید ترافیک خریداری شده را به مخاطب ماندگار تبدیل کنید، قاعدتاً باید SEM را به عنوان بخشی از استراتژی خود ببینید و سایر بخشهای کسب و کار خود را با این هدف، همسو و همراستا کنید.

بازاریابی توسط موتورهای جستجو (SEM) یکی از مدلهای دیجیتال مارکتینگ
PPC یا تبلیغات کلیکی یکی از انواع روشهای بازاریابی دیجیتال
پرداخت به ازای کلیک به تبلیغات پولی و نتایج تبلیغاتی موتورهای جستجو اشاره دارد. CPC یک فرم کوتاه مدت از دیجیتال مارکتینگ است. به این معنی که تا هزینه ای پرداخت نکنید تبلیغی وجود نخواهد داشت. CPC یا PPC هم مانند سئو باعث افزایش ترافیک سایت یک کسب و کار آنلاین می شود.
پرداخت به ازای کلیک شامل این موارد می شود: تبلیغاتی است که در بالا و سمت راست صفحه نتایج جستجو، تبلیغاتی که در حین بازدید از صفحات یک وبسایت، تبلیغاتی که قبل از ویدیو های یوتیوب، و تبلیغاتی که در اپلیکیشن های موبایلی می بینید.
یکی دیگر از تفاوت های پرداخت به ازای کلیک با سئو این است که شما صرفاً بابت نتیجه هزینه می کنید. در یک مدل معمولی PPC مانند کمپین های گوگل ادوردز شما فقط زمانی هزینه پرداخت می کنید که یک نفر روی تبلیغ شما کلیک کند و وارد وبسایت شما شود. در تبلیغات پرداخت به ازای کلیک می توانید هر مقدار که دوست داشته باشید هزینه کنید. بعضی از شرکت ها ماهیانه تنها چند صد دلار را به کمپین های پرداخت به ازای کلیک خود اختصاص می دهند و بسیاری دیگر از شرکت های بزرگ ده ها هزار دلار.
تبلیغ در موتورهای جستجو در واقع زیرمجموعهی بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) محسوب میشود. بازاریابی موتورهای جستجو را به دو شیوه میتوان انجام داد.
شیوهی اول، استفاده از سئو است. تا سایت شما به صورت رایگان در صفحات نتایج جستجو نمایش داده شود. (نمایش ارگانیک یا طبیعی)
روش دوم هم این است که به موتورهای جستجو پول بدهید تا شما را در کنار نتایج ارگانیک، نشان دهند. موتورهای جستجوی بزرگ مثل گوگل و بینگ، برای نمایش تبلیغ از روش PPC استفاده میکنند.
به این معنا که اگر شما تبلیغ یک سایت را ببینید و روی آن کلیک نکنید، هیچ هزینهای به حساب تبلیغدهنده منظور نخواهد شد. و البته معنای دیگر این است که اگر بیکار باشید و بدون دلیل، مدام روی تبلیغهای یک تبلیغدهنده کلیک کنید، میتوانید اعتبار تبلیغاتی او را به صفر برسانید و برایش هزینهسازی کنید.

PPC یا تبلیغات کلیکی یکی از انواع روشهای بازاریابی دیجیتال
Content Marketing یا بازاریابی محتوا
در بازاریابی محتوا از روایت گویی و به اشتراک گذاری اطلاعات برای افزایش آگاهی برند استفاده می شود. در نهایت هدف بازاریابی محتوا وا داشتن خواننده به انجام کاری در جهت مشتری شدن است. کاری مانند در خواست اطلاعات بیشتر، ثبت نام در لیست ایمیل ها یا خرید کردن. محتوا می تواند شامل پست های بلاگ، منابعی مانند مقالات و کتاب های الکترونیکی، ویدیو، پادکست و مورد بسیار بیشتری باشد.
به طور کلی بازاریابی محتوا می بایست در درجه اول برای مشتری ارزش آفرینی کند نه اینکه صرفا برند را تبلیغ کند و برای فروش تلاش کند. کانتنت مارکتینگ یعنی ساخت یک ارتباط پایدار و و قابل اعتماد با مشتریان که منجر به تعداد زیادی خرید توسط آنها در طول زمان شود نه اینکه خرید فقط یک بار اتفاق بیفتد.
برای دستیابی کلمات کلیدی هدف به رتبههای برتر گوگل میبایست استراتژی اصولی را در جهت تولید محتوا در نظر گرفت. توجه به این نکته مهم است؛ بسیاری از سایتها مسیر تولید محتوا را در پیش دارند. اما بدلیل نداشتن استراتژی استاندارد از نتایج موفقیت آمیز دور میمانند.

Content Marketing یا بازاریابی محتوا
Copywriting یا کپی رایتینگ یکی از مدلهای بازاریابی دیجیتال
خیلی ها در اولین نگاه Copywriting را مفهومی مرتبط با Copyright تصور می کنند.اگر پیش از این نمیدانستید، طبیعتا تا اینجا برایتان مشخص شده که عملا هیچ ارتباطی بین این دو موضوع وجود ندارد.
در مدلهای دیجیتال مارکتینگ، کپی رایتینگ هنر و دانش تولید محتوا برای المانهای تبلیغاتی کسب و کار است. نوشتن متن بروشور، بیلبورد، کارتها و هدایای تبلیغاتی، ایمیل و …. همه و همه در این حوزه معنا پیدا می کنند.
هر تبلیغی هدف خاص خودش را دنبال می کند. در کپی رایتینگ سعی می کنیم با ایدهپردازی بهترین شیوه انتقال پیام به مخاطب برای دستیابی به این هدف را پیدا کنیم.
بنابراین برای ایجاد احساس مورد نیاز در مشتری، شناخت مخاطب هدف (Targeted Audience)، محصول و مکانیزم ارتباطی اهمیت می کند. این انتقال پیام می تواند متنی، تصویری و یا ترکیبی از هردو باشد. در بهترین حالت کپی رایتر و طراح به صورت تیمی و مشترکا روی تولید محتوای خلاقانه/ترغیب کننده کار می کنند.

Copywriting یا کپی رایتینگ یکی از مدلهای بازاریابی دیجیتال
بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
علیرغم ظهور سوشال مدیا، برنامه های موبایلی و سایر کانال ها، ایمیل مارکتینگ همچنان یکی از موثر ترین تکنیک ها در دیجیتال مارکتینگ است. ایمیل مارکتینگ می تواند بخشی از استراتژی بازاریابی محتوا باشد که به مشتریان ارزش ارائه می دهد و در طول زمان مخاطبان را به مشتری تبدیل می کند.
متخصصان بازاریابی ایمیلی نه تنها می دانند که چگونه یک کمپین جذاب ایجاد کنند، بلکه نحوه دسترسی بهینه به مخاطبان را می دانند. آنها در تجزیه و تحلیل تعاملات با مشتریان و تجزیه و تحلیل داده ها و تصمیم گیری های استراتژیک مبتنی بر این داده ها مهارت دارند.
شاخصهای بسیار متنوعی برای سنجش اثربخشی ایمیل مارکتینگ، تعریف میشوند.
کافی است عبارت Email Marketing KPIs را در گوگل جستجو کنید تا مجموعهی گستردهای از شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) مرتبط با بازاریابی ایمیلی را بیابید.

ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
بازاریابی پیامکی (SMS Marketing)
بازاریابی پیامکی در حقیقت یک شیوه از مدلهای دیجیتال مارکتینگ و بسیار شبیه بازاریابی ایمیلی است که به کسب و کارها اجازه می دهد تا از طریق سامانه پیامکی به مشتریان خود پیام های بازاریابی و یا پیام های عمومی به صورت انبوه ارسال کنند.
این پیام های بازاریابی می تواند به شیوه های متفاوتی از قبیل پیامک تبلیغاتی ، راه اندازی محصولات ، خطوط جدید ، فروش ، پیشنهادات و موارد دیگر ارسال شود.
در دنیای تجارت مدرن، راه های زیادی برای بازار و تبلیغ کسب و کارها وجود دارد. بازاریابی پیامکی یک راه دیگر آن محسوب می شود. درحقیقت بازاریابی پیامکی، راه کاملا مدرنی برای برقراری ارتباط با مشتریان است.
در این دنیای مدرن امروز که مردم می خواهند روبه جلو گام برداشته و به سرعت ارتباط برقرار کنند، آنها به دنبال راهی هستند که برای آنها مناسب، سریع و راحت بوده و با شیوه زندگی آنها سازگار باشد. دقیقا به همین دلیل است که بازاریابی پیامکی از طریق پنل اس ام اس در حال حاضر در میان مشتریان و کسب و کارها بسیار محبوب است.

بازاریابی پیامکی (SMS Marketing)
ویدئو مارکتینگ (Video Marketing)
توضیحات زیادی برای ویدئو مارکتینگ ( video marketing ) یا همان بازاریابی ویدئویی وجود دارد:
- ویدئو مارکتینگ به مفهوم ساخت ویدئو از محصولات یا خدمات و انتشار آن در رسانه های دیجیتال بمنظور جذب مخاطب هدف است.
- ویدئو مارکتینگ یکی از روشهای بازاریابی است که در آن مخاطب توسط یک فیلم تبلیغاتی جذب خدمات یا محصولات یک برند می شود.
- منظور از ویدیو مارکتینگ فرایند تولید و انتشار ویدیو در وب سایت و شبکه های اجتماعی است که اهداف معرفی محصول و خدمات و همچنین جذب مشتری و افزایش فروش را دنبال کند.
- ویدیو مارکتینگ اکران ویدئو تبلیغاتی به منظور جذب مخاطب و تبدیل آن به مشتری اطلاق می شود.
مزایای ویدئو مارکتینگ چیست؟
- کاربران به وضوح با محصولات و خدمات شما آشنا می شوند.
- کاربران بسیاری از طریق موتورهای جستجو و شبکه های اجتماعی وارد وب سایت شما می شوند.
- بر سئو وب سایت تاثیرگذار می باشد.
- ویدیو های حرفه ای ،کار شما را با بقیه متمایز می کند.

از مدل های بازاریابی دیجیتال ویدئو مارکتینگ (Video Marketing)
بازاریابی شبکههای اجتماعی یا Social Media Marketing
بازاریابی شبکههای اجتماعی به هر فعالیتی گفته میشود که یک کسب و کار از طریق کانال های سوشال مدیا انجام می دهد. تقریبا همه افراد با رسانههای اجتماعی آشنایی دارند. اما بازاریابها باید نسبت به رسانه های اجتماعی رویکردی یکپارچه و استراتژیک داشته باشند. سوشال مدیا مارکتینگ یکی از مهمترین مدلهای دیجیتال مارکتینگ چیزی فراتر از پست گذاشتن در شبکه های اجتماعی و پاسخ دادن به کامنت ها است.
برای اینکه فعالیت شما در سوشال مدیا موثر باشد از همان ابتدا تلاش ها باید هماهنگ شده و منسجم باشند. اگر یک فرد واقعی پشت پست های شما نباشد مخاطبان به سرعت این موضوع را خواهند فهمید.
بازاریاب های رسانه های اجتماعی نباید از سایر فعالیت های بازاریابی منفک و جدا باشند. بازاریاب های شبکه های اجتماعی باید با تیم گسترده بازاریابی شرکت همکاری داشته باشند تا پیام خود را در کلیه پلتفرم های آنلاین و آفلاین هماهنگ کنند. بدین صورت همه بخش های یک برند یک داستان واحد را ارائه می دهند.
مزایای مهم بازاریابی شبکه های اجتماعی
همانطور که گفتیم حضور و بازاریابی در در رسانههای اجتماعی اهمیت زیادی دارد. بنابراین انتخاب این روش میتواند مزایای مهمی داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- افزایش آگاهی از برند (Awareness)
- تولید سرنخهای باکیفیت
- بهبود نرخ تبدیل
- برقراری روابط عمیق، بلند مدت و دوسویه با مخاطبان
- تحلیل رقبا و یادگیری از آنها
- افزایش ترافیک ورودی برای سایت
- اثرگذاری رو سئو و بهبود رتبه در موتورهای جستجو
- دریافت اطلاعات مخاطبان و فالوئرها
- افزایش وفاداری مشتریان
- ایجاد ارزش افزوده
- بهبود اعتبار برند
- هزینه و اثربخشی خوب
- رهبری بازار و رهبری فکری
- تبدیل شدن به منبع محتوا
- رفتارشناسی مشتری
- راهاندازی امور مشتریان و پشتیبانی
- انسانیسازی برند

Social Media Marketing یا بازاریابی شبکه های اجتماعی
Inbound Marketing یا بازاریابی درونگرا
بازاریابی درونگرا شکلی از بازاریابی است که در آن گفتگوی مخاطب با کسب و کار یا برند، از طرف مخاطب آغاز میشود.
اگر مجموعهی فعالیتهای شما به شکلی باشد که نخستین بار مشتری احساس کند که به سراغ شما آمده و شما به سمت او نرفته باشید، بازاریابی شما از جنس درونگرا (یا جاذبهای) است.
موارد زیر مثالهایی از بازاریابی درونگرا هستند:
- مخاطب شما، به دنبال یکی از سوالها و نیازهای خود، در یکی از شبکه های اجتماعی جستجو میکند و به شما میرسد.
- مخاطب شما، توسط گوگل یا سایر موتورهای جستجو به دنبال یک وبسایت میگردد و به سایت شما میرسد. بنابراین، معتقد است که خودش به سایت شما جذب شده، نه اینکه شما با ارسال پیام او را وادار به بازدید از سایت خود کرده باشید.
- یکی از دوستان شما، یک کتابچهی آموزشی کوچک در مورد انواع دمنوشهای گیاهی و خواص آنها دارد. آن کتابچه را به شما میدهد و بعد از مطالعه میبینید که شرکت X آن را منتشر کرده است. محتوا در حدی متقاعدکننده و با کیفیت است که تصمیم میگیرید و با شرکت تماس گرفته و یک بار نمونهای از محصولاتش را بخرید.

Inbound Marketing یا بازاریابی درونگرا
اینفلوئنسر مارکتینگ
فعل Influence به معنای تأثیرگذاری است و طبیعتاً سادهترین معادل واژهی Influencer، تأثیرگذار است. اینفلوئنسر مارکتینگ یکی از روشها و مدلهای دیجیتال مارکتینگ است.
اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی به کمک افراد تأثیرگذار از جمله اصطلاحاتی است که طی سالهای اخیر در کشور ما نیز مانند سایر نقاط جهان، فراگیر شده و شنیده میشود.
با وجودی که اینفلوئنسر مارکتینگ به یک رسانه یا یک پلتفرم مشخص محدود نیست، اما بسیاری از مردم این مفهوم را بیشتر در فضای شبکه های اجتماعی میشناسند و به کار میبرند.
Influence Marketing به افراد تأثیرگذار یا مشهوری گفته میشود. که مخاطبان بسیاری در شبکههای اجتماعی دارند که مدام آنها را دنبال میکنند. و از نظراتشان تأثیر میگیرند. اینفلوئنسرها ممکن است در جهان واقعی مشهور و محبوب باشند. (مثلاً ورزشکاران و بازیگران)، یا این که مخاطبان خود را تماما از طریق تولید محتوا در شبکههای اجتماعی به دست آوردهباشند.
در حوزهی تبلیغات اینفلوئنسرها به چند دسته تقسیم میشوند که به شرح زیر است:
- سلبریتیها (افراد مشهور)
- واینرها
- بلاگرها
- میکرو اینفلوئنسرها
مراحل اجرای کمپینهای اینفلوئنسر مارکتینگ
- تدوین هدف کمپین
- تعیین پرسونای مخاطبان
- تعیین بودجه
- انتخاب اینفلوئنسرهای مناسب
- اجرای کمپین
- گزارشگیری

اینفلوئنسر مارکتینگ
بازاریابی موبایلی (Mobile Marketing) یکی از انواع روشهای دیجیتال مارکتینگ
اصطلاح بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ در ابتدا بیشتر معادل بازاریابی پیامکی (SMS Marketing) محسوب میشد. اما به تدریج با افزایش قابلیتهای موبایلها، رواج گوشیهای هوشمند (Smartphones) و فراهم آمدن دسترسی به اینترنت از طریق موبایل، بازاریابی موبایلی به مفهوم بسیار گستردهتری تبدیل شد.
در حدی که گاهی ترجیح میدهند آن را نه به عنوان زیرمجموعهی دیجیتال مارکتینگ، بلکه به عنوان یک شاخهی مستقل از بازاریابی مطرح کنند تا بر اهمیت و جایگاه آن، به اندازهی کافی تأکید شود.
کسانی هم مثل توربان در کتاب تجارت الکترونیک خود بازاریابی موبایلی را زیرمجموعه تجارت موبایلی (Mobile Commerce یا M-Commerce) در نظر میگیرند تا به این شکل، اهمیت موبایل و بازاریابی موبایلی، در میان سایر ابزارهای بازاریابی دیجیتال کمرنگ نشود.
این یکی از مهمترین مدلهای دیجیتال مارکتینگ بر دسترسی به مخاطب هدف از طریق موبایل و تبلت تمرکز دارد. در بازاریابی موبایلی می توان از طریق پیام کوتاه، سوشال مدیا، وبسایت ها، ایمیل و اپلیکیشن های موبایلی به افراد دسترسی پیدا کرد. بازاریاب ها می توانند پیشنهادات و محتوای ویژه خود را در یک منطقه جغرافیایی خاص و یا در یک زمان خاص ارسال کنند. مثلاً هنگامی که مشتری وارد یک فروشگاه یا یک رویداد می شود.
افراد روزانه حدوداً ۵ ساعت از وقت خود را صرف در گوشی موبایل خود سپری می کنند. این عدد روز به روز هم در حال افزایش است. افراد امروزه حتی بیشتر از مرورگر های موبایلی اغلب زمان خود را در اپلیکیشن های موبایلی سپری می کنند. افراد این روزها بیشتر از تماشای تلوزیون در موبایل هایشان وقت صرف می کنند.

بازاریابی موبایلی (Mobile Marketing) یکی از انواع روشهای دیجیتال مارکتینگ
Digital Viral Marketing یا بازاریابی ویروسی
در بحث آشنایی با مدلهای بازاریابی دیجیتال، بازاریابی ویروسی نقش مهم و پر رنگی را دارا است.
بازاریابی ویروسی بیشتر برای برندهای نوپا و تازه کار مناسب است یا کسب و کارهایی که می خواهند دوراه خود را بر سر زبان ها بیندارند. البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که بازاریابی ویروسی در کنار دیگر شیوه های بازاریابی موفق خواهد بود.
موفقیت در بازاریابی ویروسی بر یک اصل استوار است و این اصل سادگی پیام در بازاریابی ویروسی است. سادگی در عین خلاقیت سبب می شود که مشتریان محصول یا خدمت یک برند یا کسب و کار، برای پیشنهاد دادن برند مورد نظر به دوستان و همکارانشان ترغیب شوند.
Digital Viral Marketing یک تکنیک بازاریابی است که از شبکههای اجتماعی موجود برای افزایش تصاعدی «آگاهی از برند (به انگلیسی= Brand awareness)» از طریق یک فرایند ویروس مانند بهره میگیرد. این شیوه، از طریق بازاریابی دهان به دهان، با استفاده از اینترنت و به صورت آنلاین گسترش مییابد و برای دسترسی سریع به تعداد زیادی از افراد بسیار مفید است. البته گاهی اوقات در این نوع از بازاریابی، برای افزایش هرچه بیشتر آگاهی عمومی از برند یا محصول، از حسابهای جعلی یا رباتهای شبکه اجتماعی نیز استفاده میشود. از دیدگاه بازاریابی، طبق این فرایند افراد تشویق میشوند اطلاعات بازاریابی مطلوبی را که دریافت میکنند، در محیطی فرا رسانهای منتقل کنند؛ اطلاعاتی که بهطور اتفاقی یا بهطور برنامهریزی شده، مطلوب فرد هستند.

Digital Viral Marketing یا بازاریابی ویروسی
یکی از مدلهای دیجیتال مارکتینگ Affiliate Marketing
افیلیت مارکتینگ جز روشهای بازاریابی دیجیتال است که میتواند تأثیر مستقیم بر روی فروش محصولات داشته باشد. درواقع این نوع بازاریابی توسط افرادی خارج از کسبوکار انجام میشود. به بیان ساده در افیلیت مارکتینگ یا بازاریابی پورسانتی پیشنهاد خرید یا معرفی محصول بر روی وبسایت و یا وبلاگ ناشر افیلیت قرار دارد. و اگر این تبلیغات منجر به فروش محصول شود، مبلغی از طرف صاحب محصول به ناشر افیلیت که بازاریابی محصول را انجام داهد. پرداخت میشود.
در برنامههای افیلیت مارکتینگ (affiliate program)، اهداف و شاخصهایی برای سنجش میزان نتیجهبخش بودن تبلیغات در نظر گرفته میشود. این شاخصها میتواند کلیک کاربر بر روی لینک تبلیغات، خریداری محصول یا وارد کردن ایمیل توسط کاربر باشد. آنگاه اگر تبلیغ در آن سایت نتیجهبخش باشد، بر اساس میزان فروش و یا با روشهای دیگر به صاحب سایت مبلغی پرداخت میشود.
در واقع صنعت بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش شامل سه گروه میشود:
- Merchant یا فروشندگان محصولات: merchant ها صاحبان کسبوکارها هستند. که محصولی برای فروش دارند و قصد ایجاد ارتباط با شبکه افیلیت محصول خود را بفروشند.
- ناشران افیلیت مارکتینگ: کسانی که صاحب وبسایتها یا بلاگها هستند. و میخواهند. لینکهای افیلیت و یا بنر، محصولاتی را به مخاطبین وبسایت خود معرفی کنند. و کسب درآمد داشته باشند.
- کاربران: کسانی که بر روی لینکهای افیلیت در سایت ناشران کلیک میکنند. و محصولی را خریداری میکنند.

یکی از مدلهای دیجیتال مارکتینگ Affiliate Marketing
در پایان
من احسان سماواتی متخصص دیجیتال مارکتینگ هستم. سعی کردم در مقاله آشنایی با مدلهای دیجیتال مارکتینگ شما را با انواع مدل و روشهای بازاریابی دیجیتال آشنا کنم. در حوزه دیجیتال مارکتینگ هرچه دانش خود را افزایش دهیم بازهم با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و دنیای اینترنت نیاز به تحقیق و پژوهش افزایش مییابد. متاسفانه یا خوشبختانه، هنوز بازاریابی دیجیتال به طور مستقل در تحصیلات آکادمیک دانشگاهی وارد نشده ولی امید داریم در آیندهای نزدیک شاهد آن باشیم. گرچه هرآنچه در این مطلب یا آموزشهای موجود در کشور وجود دارد، صرفا از جنبه تجربه و تعاریفی است که از منابع بین المللی بدست آمدهاست.
در مقاله شناخت مدلهای بازاریابی دیجیتال انواع مختلف آن را بیان کردم. اما هرکدام از آنها دنیایی مستقل و حتما هم مرتبط به هم هستند. اگر قصد موفقیت در کسب و کار اینترنتی و برندسازی خود را دارید ورود به هرکدام از آنها مستلزم یک استراتژی ایدهآل و اصولی است که باید از مشاورین در این حوزه کمک گرفتهشود.